Bedelli Askerlik Yapacakların Bilmesi Gereken Her Şey

Bedelli Askerlik Yapacakların Bilmesi Gereken Her Şey

 

İsterseniz Bedelli Askerlik yapacakların bilmesi gereken önemli konulara listeler halinde göz atalım.

İlk Adım olarak Sülüs (Sevk) Belgenizi Almanız Gerekiyor

Kışlaya girebilmeniz için elinizde sevk belgenizin olması gerekiyor. Sevk belgesini E-Devlet üzerinden oluşturup alabileceğiniz gibi herhangi bir askerlik şubesinde de edinebilirsiniz.

Sevk belgenizi sadece belirli tarihler arasında oluşturabilirsiniz. E-Devlet üzerinden celp bilgilerinizi görüntülediğiniz sayfada sevk başlangıç tarihi yazmaktadır. Bu tarihten itibaren sevk belgenizi oluşturabilirsiniz. Oluşturulan sevk belgelerinin E-Devlet üzerinden çıktı alındıktan sonra Pdf formatında herhangi bir cihazda depolanması önerilir. Çünkü belgenizi kaybederseniz askerlik şubesinden belgenizi talep ettiğinizde sizden dilekçe yazmanızı ve birkaç uğraş gerektiren işlem yapmanızı talep edecekler. O yüzden sevk belgenizi dijital ortamda depolamaya özen gösterin.

Birliğinize Ne Zaman Teslim Olmanız Gerekiyor

Sevk belgenizde, Sevk tarihi ve katılacağı tarih yazmaktadır. Sevk tarihinden itibaren birliğinize giriş yapabilirsiniz. Katılacağınız tarih ise yol izninizin hesaplandığı ve normalde birliğinize katılmanız gereken tarihtir.

İkametgah adresinizin birliğinize olan uzaklığı km bazında hesaplanır. Buna göre size yol izni tanımlanır. Yol izninin süresi 1,2 ya da 3 gün olabilir. 800 km’ye kadar olan kısımlar için 1 gün 800-1600 km arası için 2 gün daha üzeri mesafeler için 3 gündür. Yol izni askerlikten sayılmaktadır.

Erken katılmanın bir avantajı yoktur. Yine aynı şekilde gününde birliğinde olanlarla birlikte yemin töreninden sonra birlikten ayrılacaktır. Şöyle bir durumdan bahsedelim, celp döneminde birliğe ilk katılan personelin isim plaketi birliğe ait kütüğe çakılır.

Telefon ve Sim Kart Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Kışlaya tuşlu telefon sokabilirsiniz ancak kişisel sim kartların içeri alınması yasaktır. Bazı birliklerde kişisel yani Askercell olmayan sim kartların içeri sokulmasına müsade edilebilir.

Teslim günlerinde Turkcell tarafından birlik girişlerinde Askercell satışı yapılmaktadır.

İçeri akıllı telefon sokmak basittir ancak içeride şarj etmek içeri akıllı telefon sokmaktan daha zordur. Eğer akıllı telefon yakalatırsanız askerliğiniz 15 gün süreyle uzayacaktır.

Kaç Gün Askerlik Yapacaksınız

Birliğinize erken giriş yapmazsanız, yol izniniz 1 gün ise 18 gece yol izniniz 2 gün ise 17 gece kışlada geçireceksiniz.

Birliğinize Geç Katılırsanız Ne Olur

Birliğinize, katılmanız gereken günün son dakikasında bile giriş yapabilirsiniz. Size bu durumda herhangi bir yaptırım uygulanmaz. Ancak geç katılırsanız geç katıldığınız gün kadar birliğinizden geç çıkarsınız. Eğer celp döneminizin tarihleri arasında birliğinize katılmazsanız, bedelli askerlik kapsamından çıkarılırsınız. Ödemeniz tarafınıza iade edilir.

İlk Gününüz Nasıl Geçecek

Kışlaya ilk adımı attığınızda, tabur ve bölük tanımlamanız yapılacaktır. Bu işlem birliğe giriş sırasına göre yapılmaktadır. Eğer aynı bölükte olmak istediğiniz bir tanıdığınız varsa bu işlem yapılana kadar birbirinizden ayrılmayın. Hemen sonrasında 1 adet iğne vurulacaksınız.

Artık askersiniz, o yüzden sizi hemen asker gibi giydirmeleri gerekiyor. Kamuflaj, bot ve kep alacaksınız, yüksek ihtimal koğuşa girmeden herhangi bir yerde üstünüzü değiştirmeniz istenecek. Ek olarak 2 adet çorap, 2 adet don ve 1 adet yüz havlusu vereceklerini ekleyelim.

Acil olan evrek işlemleri tamamlanır ve koğuşunuza götürülürsünüz.Yanınızda getirdiğiniz eşyalarınız sizden teslim alınmayacak, onları koğuşa götürebilirsiniz.

Yemekler Hakkında Bilgi Verelim

Çoğu tugayda yemekler anlaşmalı olan yemek firmaları tarafından sağlanmaktadır. Günlük olarak ortalama harcayacağınız kalori hesaplanır ve buna göre yemekler belirlenir. Genellikle protein ağırlıklı yemekler olacaktır. Yani bol bol et yiyeceksiniz. Son hafta ise eğitim olmadığından dolayı kalori miktarı biraz düşük olmaktadır. Yemek konusunda aşırı seçici olmayan biri kolay kolay yemekhaneden aç çıkmaz.

Kantin Hakkında Bilgi Verelim

Kantinlerde nakit geçmez o yüzden yanınızda banka kartı ya da kredi kartı mutlaka bulundurun. Kantinlerden istediğiniz marka sigara temin edebilirsiniz. Bisküvi, cips ve çikolata cinsinden atıştırmalıklar mevcuttur. Tost, ekmek içi ve hamburger tarzı yemeklerde yine kantinlerden temin edilebilir.

Bazı birliklerde otomatlar bulunmaktadır. Otomatlardan soğuk ve sıcak içecek temin edilebildiği gibi çikolata tarzı atıştırmalıklarda alınabiliyor. Otomatlara ödemeler bozuk para ya da otomat firması tarafından satılan kartlar ile yapılabiliyor.

Revir Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Revire gitme işlemi kolaydır ancak kurallara uymanız gerekiyor, sağlık ocağına gider gibi revire gidemezsiniz. Acil bir durumda revir ile ilgilenen çavuşa bilgi vermeniz gerekiyor. Normal günlerde revire çıkmak istiyorsanız yine bir gün önceden adınızı ilgili çavuşa bildirmeniz lazım.

2 gün istirahat hakkınız bulunuyor. Yani revire gidip 2 gün istirahat alırsanız bu süre askerlikten sayılacaktır. Daha uzun süresi için askerliğiniz uzayacaktır. Gereksiz yere revire giderseniz ve görevli subaylar olayı fark ederse muhtemelen size 3 gün istirahat verecek ve askerliğinizi 1 gün uzatacaktır, o yüzden biraz dikkatli olun.

Eğer hastaneye sevk edilirseniz, bir sonraki gün iştima sonrası toplu olarak hastaneye götürülürsünüz. Böyle bir durum olursa önceden randevu almaya özen gösterin, öğleden önce işlerinizi halleder, öğleden sonra ise dışarıda gezebilirsiniz. Sevk olduğunuz gün istirahat sürenizden gitmeniz, yine askerlik süresinden sayılır.

Eğitimler Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Birliğinizdeki ilk gün muhtemelen evrak işleriyle geçecektir. Ancak ikinci günden itibaren eğitimler başlayacaktır. İlk hafta sadece yanaşık düzen eğitim olacaktır. Yanaşık düzen eğitiminde ağırlık; sağa-sola dönme, selam verme gibi basit işlemlerdir.

2. hafta yanaşık düzen eğitimine devam edilir. Aynı zamanda atış eğitimleriniz başlayacaktır. Size bir adet G3 silah zimmetlenecektir. Silah söküp takma gibi silahla ilgili temel bilgiler tarafınıza sunulacaktır. 2.hafta içerisinde 25 metre mesafeden 3 adet atış yapacaksınız.

2. hafta içerisinde kadına şiddet temalı bir seminer verilecektir. Yine muhtemelen 2. hafta içerisinde minimum 2 defa gece eğitimi verilecektir.

3. hafta tamamen yürüyüş eğitimi olacaktır. Son iki gün ise tören provasıyla geçecektir.

  • Cumartesi öğleden önce eğitim var öğleden sonra ise eğitim olup olmayacağına nöbetçi subay karar vermektedir. Pazar hiçbir şekilde eğitim yok, tamamen istirahat gününüzdür.

Sınav, Doğum ve Ölüm Gibi Durumlardaki Haklarınız

Sınav, doğum ve ölüm gibi durumlarda özel izinle birlikte dışarı çıkabilirsiniz. Eğitim için maksimum 1 gün izin verilmektedir, o yüzden KPSS gibi önemli sınava gireceklerin sınav yerlerini birliğinin bulunduğu ile göre seçmesi gerekmektedir. Doğum için usta erlerin izin hakkı bulunuyor ama bedelli askerler için izin hakkı söz konusu değil. İzin verip vermemek tamamen tabur komutanının elindedir ancak size mutlaka yardımcı olacaklardır. Ölüm durumunda askeriye tarafından memleketinize ulaşmanız için gerekli yardımlar yapılacaktır.

Sadece 2 gün istirahat hakkınız bulunmaktadır. Hastaneye sevk dışında dışarıda geçirdiğiniz her gün askerliğinize eklenecektir.

Bilmeniz Gereken Diğer Şeyler

  • Saçınız 3 numara olacak diye bir zorunluluk yok, 7 numara olması yeterlidir.
  • Hergün düzenli olarak tıraş olacaksınız o yüzden yanınızda 3 bıçaklı tıraş makinası mutlaka olsun. Akşamdan tıraş olmak yasaktır ancak, sakalı çok uzamayanlar akşamdan tıraş olabilir.
  • Lavabolarda musluklardan sıcak su akmaz.
  • Bazı birliklerde her gün duşa girilebildiği gibi kimi birliklerde haftada 2 duş hakkı olabiliyor. Duşlarda sıcak su oluyor ancak bazen işler yolunda gitmeyebilir, hazırlıklı olun. Duş süresi bölüklerin kalabalıklığına göre değişebilir. Ortalaması ise 7 dakikadır.
  • Telefonları şarj etmek için koğuşlarda priz bulunmaktadır.
  • Kalk saatiniz hafta için 06.00 yat saatiniz ise 21.00’dır. Hafta sonu 1’er saat ileridir.
  • Bot nöbeti tutacaksınız, muhtemelen sıra bir defa gelecektir.
  • Mıntıka bölgeniz olacak ve takımınızla birlikte her sabah kahvaltıdan sonra mıntıka alanınızı temizleyeceksiniz.
  • Çarşı izniniz bulunmamaktadır.
  • Kışla içerisinde ATM yer almaktadır.
  • Takım komutanlarınız Uzman Çavuşlar olmayacak, özel olarak farklı birliklerden görev tanımlanan Asteğmenler olacaktır.

KAYNAK: nactumu.com