‘BEL VE BOYUN FITIKLARINDA TEDAVİ YOLLARI’

‘BEL VE BOYUN FITIKLARINDA TEDAVİ YOLLARI’

Beyin Omurilik ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Özgür Barış Çapar,  Türkiye Fizyoterapistler Derneği Antalya İl Temsilcisi Fizyoterapist Ersin Dağ, Fizyoterapist ve Pilates Eğitmeni Sezen Karaşingibi isimler seminer verdi. Beyaz Dünya İş Merkezi toplantı salonunda gerçekleşen seminerde ilk konuşan Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Özgür Barış Çapar bel ve boyun fıtıklarında cerrahi tedavi yollarından bahsetti.

‘HER AĞRI FITIK DEĞİL’

Bel ve boyun anatomisi anlatan Çapar, “Her bel- boyun ağrısı fıtık değildir. Bel ağrısı ataklarının %80-90’ı birkaç hafta içinde iyileşmektedir. Bazıhastalarda bel ağrısı tekrarlamakta ve 6 aydan uzun sürmektedir. Disk hernili hastaların çoğu konservatif tedaviye cevap verirler. Aşırı fiziksel aktiviteden kaçınmak gerekir” dedi. Medikal tedavi ve fizik tedavi önemli bir unsur olduğuna değinen Çapar,  “Egzersiz yapmak gerekir, bel ağrılı hastaların sadece %2-4’ü için cerrahi girişim gerekebilir” ifadelerini kullandı.

‘FİZİK TEDAVİ EKİP İŞİ’

Dr. Çapar’dan sonra konuşan Türkiye Fizyoterapistler Derneği İl Temsilcisi Ersin Dağ İse ‘Bel ve Boyun Fıtıklarında Manuel Terapi’ konusunu işledi. Dağ, “Manuel terapi hiç bir cihaz veya makineye kullanmaksızın yalnız elle uygulanan bir FTR yöntemidir. Fizik Tedavi ve rehabilitasyonu bir ağaç olarak düşünürsek manuel terapi bunun bir dalıdır ”dedi. Sözlerinin devamında Dağ, Manuel terapinin etki mekanizmasından bahsetti. Manuel terapinin tarihi ve ülkemizdeki yerinden bahseden Dağ,manuel terapinin ve egzersizin kombine kullanıldığı vakalarda çözümün çok hızlı olduğuna değindi. Dağ,”Tek seansta çözüm vaatlerine inanmayın. Fizik tedavi ve rehabilitasyon ekip işidir. Sonuç olarak yaptığımız konsept ile birlikte hastanın günlük yaşam aktivitelerini ağrısız ve konforlu şekilde yapmasına yardımcı olmak” şeklinde konuştu.

‘PİLATES, BİR SPOR DALI DEĞİL’

Son olarak konuşan Fizyoterapist ve Pilates Eğitmeni Sezen Karaşin omurga problemlerinde pilates egzersizleri hakkında bilgi verdi.Pilatesin tarihine değinen Karaşin,  “20. yüzyılın başlarında Joseph HubertPilates tarafından bir egzersiz sistemi olarak geliştirildi.  Pilates akıl ve beden bütünlüğüdür, Fizyoterapi temelli bir rehabilitasyon yöntemidir.Bir spor dalı değildir.  Pilates; akıcılık, nefes,  kontrol merkezleme,  kesinlik-doğruluk,  konsantrasyon gibi 6 temele dayanır. Pilates, vücudun merkezini güçlendirdiği için kişinin denge ve koordinasyonunu arttırır. Doğru nefes almayı öğreterek akciğerlerin oksijen kapasitesini arttırır ve yanlış nefes almaktan kaynaklanan birçok rahatsızlığı giderir. Sakatlıkrehabilitasyonu konusunda da oldukça etkili bir egzersiz sistemidir” dedi. Ayrıca seminer sonunda konuşmacılara sertifika verildi.

Murat ESENTEKİN