Çocuklarda rota virüsü

Çocuklarda rota virüsü

Çocuklardaki ishal etkenleri arasında en önemli nedeni viral hastalıklar oluşturuyor. Viral ishaller de yüzde 40 ile 60 oranında rota virüsten kaynaklanıyor. Antalya Kamu Hastaneleri Birliğine bağlı Atatürk Devlet Hastanesi Çocuk Hekimi Uzm. Dr. İnanç Çakaloz Türkdoğan, ailelerin kusma, ateş ve şiddetli ishal gibi belirtiler geliştiğinde zaman kaybetmeden bir çocuk hekimine başvurmalarının hayati önem taşıdığına dikkat çekti.


ÖLÜMCÜL VİRÜS UYARISI

İshalin, gelişmekte olan ülkelerde sık rastlanan ve dünya genelinde 5 yaş altı ölüm sıralamasında 3. sırada yer alan önemli bir sağlık sorunu olduğunu belirten Türkdoğan, kusma, ateş ve şiddetli ishal ile birlikte su kaybına yol açan rota virüsünün tüm dünyada her yıl 5 yaş altı yaklaşık 30 bin çocuğun ölümüne sebep olduğunu vurguladı.

İSHAL DEYİP GEÇMEYİN

Türkiye'de 5 yaş altı çocuklarda görülen ishallerin yüzde 30-50'sinin ise rota virüsü kaynaklı olduğunu belirten Türkdoğan, rota virüsüne bağlı endikasyonlar ile Antalya Atatürk Devlet Hastanesi Perge Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesine son üç ayda 624 çocuk hasta başvurusu olduğunu bunların 503‘ünün ayaktan 121’inin yatarak tedavi gördüğünü açıkladı.
Özellikle hijyen koşullarının iyi olmadığı ortamlarda rota virüs ishalli bir kişinin dışkısı ile kolaylıkla çevreye yayılabildiğini belirten Uzm. Dr. Türkdoğan, “Bu kişinin dokunduğu kapı kolları, telefon, asansör düğmesi, oyuncak, bardak gibi çok çeşitli araçlarla çevredeki kişilere kolaylıkla bulaşabilir” dedi.

ÇOCUĞUNUZU "ROTA VİRÜS"TEN KORUYUN

Çocukların rota virüsünden aşı ile de korunabileceğini belirten Dr. Türkdoğan, ''Bu aşı bebeğin ilk 6 ayında 2 doz şeklinde yapılmaktadır. Ancak, ishallerdeki genel yaklaşım temizliktir. Özellikle anne ve babanın ellerini iyi yıkaması, hijyen şartlarının iyileştirilmesi çocuğa mikrop bulaştırılmaması açısından önemlidir. İshal başladığında, ev şartlarında ilaçsız tedavi etmeye çalışabiliriz. Ama aşırı kusma, ateş yüksekliği, halsizlik gibi bulgular varsa mutlaka bir hekimin görmesi gerekir'' diye konuştu.

ROTA VİRÜSTEN NASIL KORUNULUR?
 
Rota ishalinden korunmanın en etkin yolu hijyenin kurallarına uymaktır. Sık sık eller yıkanmalıdır. Son yıllarda geliştirilmiş aşılar da hastalığın önlenmesinde çok önemlidir. Aşıların ilk dozları 6 hafta ile 3 aylık dönemde uygulanmalıdır.