ÇAĞIN HASTALIĞI ‘‘FİBROMİYALJİ’’

ÇAĞIN HASTALIĞI ‘‘FİBROMİYALJİ’’

Fibromiyalji sendromu (FM), kronik, yaygın romatolojik bir hastalık olarak tanımlanır.Kas-iskelet sistemi ağrısı başta olmak üzere doku hassasiyeti,sabah tutukluğu,yorgunluk,stres,uyku bozuklukları,parestezi gibi semptomlar görülmektedir.Gerilim tipi baş ağrısı,migren,irritabl bağırsak sendromu gibi yaygın vücut ağrılarına eşlik eden belirtiler sıktır.

Toplumun %2-10unda ve kadınlarda,erkeklere göre 7 kat daha fazla görülmektedir. Yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen bu rahatsızlık kişiyi ağrıları ile savaşmaya davet etmektedir.

 

Hikayesinde en az 3 aydır süren yaygın kas-iskelet sistemi ağrısı,fizik muayene ile tanımlanmış dokuz çift hassas noktanın 11’inde hassasiyet saptanması ile fibromiyalji tanısı konmaktadır.

Fibromiyalji ilerleyici ve travma sonrası başlangıçlıdır.Bu hastalarda ağrı ısrarcı,yaygın,derin ve saplanıcı tarzda görülür. (Kaslarda) Kısa süreli bellekte kayıplar , baş ağrısı , gün boyu yorgunluk , kaliteli olmayan uyku bu hastalığa eşlik eder.

FM,hastanın yaşamını tehdit etmemektedir fakat ciddi engellilik oluşturabilir böylelikle hastanın yaşam kalitesini önemli şekilde etkilemektedir.

Tedavi Yaklaşımları

Kişiye bütüncül yaklaşımla birlikte;kas iskelet sistemi rahatsızlıkların ve fiziksel bulguların giderilmesi,ağrıların azaltılması,yaşam kalitesinin artırılması,egzersiz kapasitesinin artırılması,dolaşımın arttırılması ve doku hassasiyetinin azaltılması tedavi amaçlarındandır.

Fizik Tedavi Yaklaşımları

Manuel Terapi:Ağrının giderilmesi , eklem hareket açıklığının artırılması , egzersizlerin kolaylaştırılmasının sağlanması,

Egzersiz Yaklaşımları:Kas kuvvetinin artırılması , etkili solunum gerçekleştirilmesi , esnekliğin sağlanmasına katkı sağlar.

Elektroterapi Yaklaşımları : Ağrının giderilmesi, kasların güçlendirilmesi ve ağrı tetik noktalarının uyarılmasını sağlar.

Tetik Nokta Teknikleri :Fibroblast ve fibrinojenlerin dağıtılmasını sağlar ve ağrıyı azaltır.Mast hücrelerinin uyarılması ve histamin-vazodilatasyon meydana gelir.

Sıcak-Soğuk Modaliteler : Dolaşımın artırılması ve ağrının azaltılmasını sağlar.

Diyetisyen Kontrollü Beslenme (Otoimmün Elimanasyon Diyeti) : Mevcut inflamasyonu azaltmaya yönelik ; anti- inflamautar beslenme modeli ile birlikte; gluten ve kazeini( süt ve süt ürünleri ) azaltmaya yönelik tedavici edici bir beslenme planı uygulamalarının olumlu etkileri olmaktadır. Bu hastalarda D vitamini düzeyleride mutlaka kontrol edilmelidir.

Psikolojik Destek :posttravmatik başlangıçlı kişilerde psikolojik destek alınmalıdır.